Specialisaties van V&O Fysio  


Fysiotherapie Brunssum 

Fysiotherapie is bedoeld voor mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Dat wil zeggen functiestoornissen aan de spieren, pezen, banden en gewrichten. Voorbeelden daarvan zijn: gespannen spieren, peesontstekingen, bandpijn, artrose en houdingsafwijkingen. 

Met behulp van fysiotherapie kunnen de functiestoornissen worden gestabiliseerd, verminderd of verholpen. Hierdoor kunnen de beperkingen in algemene dagelijkse levensverrichtingen (adl) en participatie worden geoptimaliseerd, verbeterd of hersteld. 

Manuele therapie Brunssum 

In algemene zin is manuele therapie geschikt voor patiënten met klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een of meerdere gewrichten.  

Bij klachten en functiestoornissen kunt u denken aan:  

 • Hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
 • Nek- en schouderklachten met uitstralende pijn in de armen. 
 • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn. 
 • Artrose van de heup.
 • Lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn in de benen.
 • Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door nekbewegingen.
 • Kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.

Kinder-manuele therapie Brunssum 

Kinder-manuele therapie is een specialisme in de manuele therapie. De kinder-manuele therapeut is geschoold in het behandelen van baby's en kinderen. Het gaat met name om stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van de baby/het kind als gevolg van beperkingen in de bovenste wervels.

Kinder-manuele therapie verschilt met manuele therapie zoals die bij volwassen toegepast wordt; het is zachter, subtieler en er is geen ''gekraak''. De behandeling is gericht op beweeglijkheid en ondersteunt de motorische ontwikkeling. 

De volgende symptomen kunnen wijzen op een functiestoornis in de nek bij zuigelingen. De symptomen kunnen zich in wisselende samenstelling presenteren.

 • een duidelijke voorkeurshouding van het hoofdje,
 • voortdurende onrust,
 • het kind overstrekt veel,
 • het kind huilt veel en slaapt slecht,
 • reflux,
 • een afplatting van de (achterzijde) van de schedel en
 • het hele ruggetje is dikwijls scheef (scoliose).

Behandelingen door de kinder-manueel therapeut worden volledig vergoed uit de basisverzekering. Er is geen eigen risico.

Bekkentherapie tijdens en na de zwangerschap  

Onze bekkentherapeut is er voor vrouwen die klachten hebben tijdens de zwangerschap, kort na de bevalling of in de kraamtijd. 

In algemene zin gaat het om pijn in de rug, rond het schaambot, de SI-gewrichten, het heiligbeen, de stuit, de bil en uitstralende pijn in het bovenbeen.   

COPD en Coronatherapie Brunssum 

De belangrijkste taak van de fysiotherapeut is het in kaart brengen van de fysieke beperkingen die het gevolg zijn van COPD en Corona. De behandeldoelen binnen de fysiotherapie worden gericht op fysieke activiteit, fysieke capaciteit en ademspierfunctie verbeteren of optimaliseren. Naast de beperking als gevolg van de aangetaste longen, zijn ook de lichamelijke en psychische gevolgen, zoals angst, benauwdheid en omgaan met de ziekte, belangrijk om mee te nemen. Door de veelal langdurige behandelrelatie tussen patiënt en therapeut kan daarnaast bij uitstek aandacht worden besteed aan leefstijlverandering. 

Dry Needling Brunssum 

Dry needling is een behandeltechniek waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. 

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken.

Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. ''Dry'' duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald. Door het aanprikken van de spier worden de triggerpoints uitgeschakeld en ontspant de spier.

Geriatrie fysiotherapie Brunssum 

Mensen worden steeds ouder. De geriatriefysiotherapeut richt zich op de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek. 

De geriatriefysiotherapeut helpt ouderen die kampen met meerdere aandoeningen op mogelijk fysieke psychisch of sociaal gebied. Mensen die ouder en minder bewegelijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. Daarnaast kunnen bijwerkingen van medicatie een grote rol spelen bij het herstelproces of zorgen voor een verhoogd valrisico. 

De geriatriefysiotherapeut helpt ouderen helpt patiënten die klachten ervaren als gevolg van een beroerte, dementie, COPD, de Ziekte van Parkinson, een gebroken heup of verschijnselen van ouderdom. Soms is het lichamelijk herstel niet altijd mogelijk, maar is onderhouden van hetgeen u kan van belang om uw mobiliteit, veiligheid en zelfstandigheid te behouden. 

Onze geriatrietherapeut is er niet alleen voor de patiënt. De therapeut adviseert en begeleidt ook de gezinsleden en mantelzorgers  van een patiënt.

Oedeemtherapie Brunssum 

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van oedeem; een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. 

Oedeem komt onder meer voor bij (status na) (borst)kanker, bloedvatproblemen (spataders) of littekens. Oedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Daarnaast kan een oedeem ook een aangeboren of hormonale oorzaak hebben. Er kan dan sprake zijn van lymf-, veneus-, of lipoedeem.

De oedeemfysiotherapie stimuleert de afvoer van vocht op verschillende manieren. Interventie bestaat uit oefentherapie, ademhalingsoefeningen, compressie, lymftaping en manuele lymfedrainage. 

Bij klachten en functiestoornissen kunt u denken aan: 

 • Zwelling
 • Pijn
 • Gespannen gevoel in de armen, benen of romp
 • Vermoeid gevoel in de armen, benen of romp

Deep Oscillation Brunssum 

Deep Oscillation is gebaseerd op positieve effecten bij het creëren van een elektrostatisch veld in het weefsel. Met elektrostatische impulsen zorgt de Deep Oscillation voor trillingen op celniveau. Door deze trillingen wordt stilstaand weefsel in beweging gebracht. 

Cellen in ons lichaam hebben een natuurlijke trilling, bewegen ze niet dan sterven ze af (degeneratie). Bij een trauma kan deze trilling verstoord worden. De Deep Oscillation zorgt ervoor dat de cel statisch geladen wordt. Dit wordt (pijnloos) elektrisch opgewekt met een wisselende + en - (aantrekken en afstoten), waardoor de cellen in de juiste trilling terug gebracht worden. Op deze manier herstelt de cel sneller. 

In tegenstelling tot andere behandelmethoden komt de therapeutische werking van binnenuit waardoor er met weinig druk gewerkt kan worden. De elektrostatische impulsen van Deep Oscillation creëren een aangename, diep effectieve trilling in de huid, bindweefsel, vetweefsel, spieren, bloed- en lymfevaten tot een diepte van 8 cm. 

De reden dat de Deep Oscillation deze diepte kan bereiken is dat het een lichaamseigen behandelmethode is. Het lichaam herkent de trilling waardoor de trilling geabsorbeerd wordt in plaats van afgestoten. Deep Oscillation is een toevoeging aan de al bestaande (oedeem)behandeling. De behandelmethode is breed inzetbaar. 


Bij voordelen kunt u denken aan:

 • Weefselontspanning
 • Verbeterde lymfedrainage en doorbloeding
 • Verbetering weefselkwaliteit
 • Verbetering van fibrotisch weefsel
 • Pijnreductie
 • Stimulatie wondgenezing
 • Immuniteit verhoging

Oncologie fysiotherapie Brunssum

De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op de stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kankerpatiënten.  

Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling; chemotherapie, radiotherapie, targeted therapie operatie. 

Bij klachten en functiestoornissen kunt u denken aan: 

 • Vermoeidheid
 • Verminderde conditiVerminderde spierkracht
 • Verminderde mobiliteit (stijfheid)
 • Spanningsklachten
 • Pijn
 • Fibrose
 • Littekens

De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte: de curatieve fase, de palliatieve fase en/of de terminale fase. De oncologiefysiotherapeut zal hierbij ook een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren. 

In de curatieve fase liggen de doelen bij het herwinnen van de verloren of verminderde vaardigheden. 

In de terminale fase liggen de behandeldoelen vooral in het begeleiden van de patiënt bij de steeds verder afnemende vaardigheden.

Mimetherapie Brunssum 

Mimetherapie is voor patiënten met restverschijnselen na een aangezichtsverlamming (alleen bij perifere facialis parese). Het doel van mimetherapie is de symmetrie in het gezicht in rust en bij bewegen zo goed mogelijk te maken.

U leert tijdens de therapie:

 • Het verschil voelen en zien tussen spanning en ontspanning in het gezicht
 • Het gezicht zo symmetrisch mogelijk bewegen bij eten, drinken, praten, en ook bij het uitdrukken van bepaalde emoties.
 • U leert ook om in het dagelijkse leven beter met uw aangezichtsverlamming om te gaan.
 • Door regelmatig te oefenen, krijgt u meer controle over uw gezicht en gezichtsuitdrukkingen.

Fysio Fitness Brunssum

Als verlengstuk van de behandeling organiseren wij de mogelijkheid middels FysioFitness om het behaalde resultaat te behouden of verbeteren. Tijdens de FysioFitness kunt u onder professioneel toezicht werken aan uw doelen. 

Om de training goed op uw persoonlijke situatie af te stemmen, wordt tijdens een intake eerst uw vraagstelling besproken, het beginniveau bepaald en de trainingsdoelen vastgesteld. FysioFitness wordt gegeven in groepsverband. In onze grote fitnesszaal staan trainingstoestellen om uw gewrichten, spieren en conditie te trainen.

Op maandag en donderdag van 13.00 -15.00 kunt u op de locatie Uranusstraat 17 Brunssum – Treebeek deelnemen.  

Medical Taping Brunssum

Medical taping is een bepaalde manier van tapen waarbij de spieren worden ondersteund in hun functie. Medical taping kan op verschillende manieren worden toegepast en wordt voornamelijk gebruikt om lichaamseigen herstelproces te activeren. Het kan worden toegepast bij (sport)blessures voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting, houdingsproblemen en hooikoortsklachten.

Effecten:

 • Pijndemping
 • Spierfunctie verbeteren
 • Ondersteunen van gewrichtsfuncties
 • Bloedcirculatie bevorderen

 

ClaudicatioNet Brunssum

ClaudicatioNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van claudicatio intermittens patiënten. De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (oftewel etalagebenen) is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Naast het verbeteren van de loopafstand zal mede door de begeleiding van een gekwalificeerde fysiotherapeut het uithoudingsvermogen en het looppatroon worden verbeterd, en de mogelijke angst voor inspanning worden overwonnen. 

Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen en behouden van een actieve levensstijl.

Voor meer informatie over claudicatioNet klik hier 

Voor meer informatie over etalagebenen klik hier

ParkinsonNet Brunssum

ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van Parkinsonpatiënten. Het streven is dat iedereen met de ziekte van Parkinson of een atypisch parkinsonisme, de allerbeste zorg krijgt die mogelijk is. 

Als gevolg van de ziekte van Parkinson kunnen problemen problemen ontstaan met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voorbeelden zijn moeite met lopen, aankleden, opstaan uit een stoel of uit bed. 

Door deze verscheidenheid aan problemen zijn vaak meerdere zorgverleners betrokken bij de behandeling. De ParkinsonNet zorgverleners werken nauw samen, zodoende zijn de behandelingen deskundig en zo optimaal mogelijk op elkaar afgestemd.

Voor meer informatie over ParkinsonNet klik hier

Begeleiding tijdens sportevenementen en -wedstrijden

De begeleidende fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die traint voor en deelneemt aan een wedstrijd.

De fysiotherapeut weet wat er tijdens het sporten gebeurt en begrijpt daarom hoe men geblesseerd raakt en hoe blessures voorkomen kunnen worden. 

V&O Fysio onderstreept het belang van een goede begeleiding en gedegen advies middels nauwe samenwerkingen met lokale sportverenigingen, -organisaties en fitnesscentrum. 

Voor meer informatie over de lokale samenwerkende partners klik hier