De meeste gestelde vragen en antwoorden

Een aanvullende verzekering, een basisverzekering, het eigen risico, chronisch of niet- chronisch... het is soms nogal ingewikkeld. Hieronder volgt een uitleg. Heeft u nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op.  

Aanvullende verzekering

De reguliere fysiotherapie (bijvoorbeeld last van de knie, enkel, rug, schouder et cetera) komt altijd uit de aanvullende verzekering. In tegenstelling tot de basisverzekering is een aanvullende verzekering niet verplicht. Wanneer u een aanvullende verzekering heeft, worden de fysiotherapie behandelingen gewoon vergoed door uw zorgverzekeraar. De nota van uw behandeling zal dan ook direct ingediend worden bij uw zorgverzekeraar en deze zal door hen vergoed worden. Bij het aanspreken van uw aanvullende verzekering is het eigen risico niet van toepassing. 

Basisverzekering

De basisverzekering is in Nederland voor iedereen een verplichte verzekering. De basisverzekering wordt binnen de fysiotherapie alleen aangesproken bij een chronische indicatie. Hieronder volgt een uitleg over chronische en niet-chronische indicaties. Alleen bij het aanspreken van uw basisverzekering komt het eigen risico om de hoek kijken.

 Chronisch of niet-chronisch

Het moeilijke deel binnen de fysiotherapie heeft te maken met het verschil tussen chronische en niet-chronische klachten. De zogenoemde chronische klachten zijn vastgesteld door de overheid op de zogeheten ''Lijst Borst''. Op deze lijst staan een aantal aandoeningen genoemd die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Wel zullen daarvoor de eerste 20 behandelingen zelf betaald moeten worden OF vanuit de aanvullende verzekering betaald moeten worden. Vanaf de 21ste behandeling worden de behandelingen dan vergoed uit de basisverzekering. Bij het aanspreken van uw basisverzekering komt het eigen risico wel om de hoek kijken. Het kan dus zijn dat u na de 20 behandelingen, ook het eigen risico of een deel hiervan, nog zal moeten betalen.  

Het eigen risico

Voor fysiotherapie verzekerd vanuit de basisverzekering geldt voor iedereen van 18 jaar of ouder een verplicht eigen risico van € 385. Het verplicht eigen risico is door de overheid bepaald en bij alle verzekeraars gelijk. 

Met een eigen risico komen bepaalde zorgkosten voor uw eigen rekening. U dient deze kosten te voldoen voordat u voor vergoeding in aanmerking komt. Naast het verplicht eigen risico is er een vrijwillig eigen risico. Voor een vrijwillig eigen risico kiest u zelf.

Hoogte het verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico in 2024 is € 385.

Geldt het eigen risico voor iedereen?

Het eigen risico geldt voor iedereen woonachtig in Nederland vanaf 18 jaar. Kinderen onder de 18 jaar betalen het verplichte eigen risico niet.

Wat is een vrijwillig eigen risico?

Bent u 18 jaar of ouder dan kunt u vrijwillig het (verplicht) eigen risico verhogen, bijvoorbeeld als u denkt volgend jaar geen zorg nodig te hebben. Dit levert u een korting op de premie zorgverzekering op, maar geen beperkingen in de aanspraken. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe meer korting u krijgt op de premie. Deze korting wisselt per zorgverzekeraar. 

Wanneer kan ik mijn vrijwillig eigen risico wijzigen?

Uw vrijwillig eigen risico kunt u aan het einde van het jaar wijzigen. Voor 1 januari moet u aan uw verzekeraar doorgeven dat u het eigen risico wilt wijzigen.

Wanneer moet ik het eigen risico betalen?

U betaalt het eigen risico alleen wanneer u daadwerkelijk aanspraak maakt op de basisverzekering. Dit betekent dat u voor de eerste € 385 of meer afhankelijk van het afgesproken vrijwillig eigen risico (tot maximaal € 885) die u aan kosten maakt, een nota krijgt. Dit kan voor fysiotherapie zijn, maar ook voor andere zorg. Het gaat om de eerste nota’s van zorg uit de basisverzekering.

Moet ik 2 keer eigen risico betalen als de behandeling start in 2023 en doorloopt in 2024?

Het verplicht eigen risico (eventueel verhoogd met een vrijwillig eigen risico) is een bedrag per jaar voor alle zorgaanspraken uit de basisverzekering. Stel u heeft in 2023 zorg genoten voor een bepaalde aandoening en u heeft uw eigen risico betaald en de behandeling hiervoor loopt echter door in 2024, dan wordt er weer aanspraak gemaakt op uw eigen risico in 2024.